Open groene voegen zijn niet alleen functioneel voor waterinfiltratie, maar voegen ook een prachtig natuurlijk element toe aan je buitenruimte. Of je nu een terras, tuinpad of oprit hebt, groene voegen kunnen de uitstraling van je bestrating verbeteren en een levendige sfeer creëren. In deze blogpost ontdek je verschillende soorten groene voegen en tips over welke planten je kan gebruiken, afhankelijk van de oriëntatie van de plek.
Waarom kiezen voor groene voegen?
Groene voegen bieden tal van voordelen
- Waterinfiltratie
Open groene voegen laten water gemakkelijk in de bodem doordringen, wat helpt bij het voorkomen van wateroverlast en het bevorderen van een gezonde groei van planten.
Esthetische waarde
Het toevoegen van groene voegen tussen tegels zorgt voor een natuurlijke en organische uitstraling, waardoor je buitenruimte aantrekkelijker wordt.- Milieuvriendelijk
Groene voegen dragen bij aan een groenere omgeving door de biodiversiteit te bevorderen en de leefomgeving van insecten en kleine dieren te verbeteren.
Onze tip
Kies voor biodivers gazon E1 of E2 van Ecoflora (Halle) of BL15 Biodivers gazon 95/5 bij de Bloemerij (Laarne).
Met kortingscode ‘TUINBOOST’ krijg je 10% korting. Bestel via mail met kortingscode, niet rechtstreeks online.
Soorten groene voegen
- Gras
Voor plekken met veel zonlicht en vochtige bodems, zoals tuinpaden en opritten, is gras een uitstekende keuze. Zaai graszaad in de voegen en zorg voor regelmatig onderhoud door te maaien en water te geven. Zaai steeds in met een biodivers gazonmengsel, dit is sterker en gevarieerder dan een standaard grasmengsel. - Mos
Voor schaduwrijke plekken met vochtige omstandigheden, zoals onder bomen of langs de noordkant van gebouwen, gedijt mos goed. Je kunt mossporen of mosplantjes gebruiken om de voegen te vullen, maar vaak komt dit gewoon vanzelf. - Succulenten
Voor droge en zonnige locaties zijn succulenten zoals vetplanten en sedums ideaal. Ze hebben weinig water nodig en voegen een prachtig accent toe aan je bestrating. - Vaste planten
Je kan je open voegen ook aanplanten met vaste planten. Aanplanten zorgt vaak voor een sneller resultaat dan inzaaien of gewoon afwachten. Naast vaste planten in pot (P9) kan je ook opteren voor plugplanten (kleine plantjes van 8/8 of 4/4cm) die je makkelijk tussen smalle voegen kan aanplanten. Te verkrijgen via onze partner De Bloemerij (Laarne). Met kortingscode ‘TUINBOOST’ krijg je 10% korting. Bestel via mail met kortingscode niet rechtstreeks online.
Tips voor aanplanten
Voorbereiding: Zorg ervoor dat de voegen tussen de tegels schoon en vrij van puin zijn voordat je groene voegen installeert. Dit helpt bij een betere hechting van de planten en voorkomt verstoppingen.
Onderhoud: Onderhoud is essentieel voor het behoud van groene voegen. Regelmatig maaien, snoeien en water geven, afhankelijk van het gekozen plantmateriaal, houdt de voegen netjes en gezond.
Combinatie met bestrating: Overweeg om groene voegen te combineren met verschillende soorten bestrating, zoals natuursteen of klinkers, voor een gevarieerd en interessant ontwerp.
Ecologische overwegingen: Kies planten die inheems zijn en goed gedijen in jouw klimaat en bodemtype om de ecologische impact te minimaliseren en de biodiversiteit te bevorderen.
Met groene voegen kun je niet alleen de functionaliteit van je bestrating verbeteren, maar ook een prachtig natuurlijk element toevoegen aan je buitenruimte. Experimenteer met verschillende plantensoorten en geniet van een groenere en levendigere omgeving rondom je huis. Welke plantensoorten je kan gebruiken, lees je hieronder.
Schaduw is een bijzondere situatie; veel tredplanten zijn er niet. Belangrijk is om hier de voegen niet te hoog aan te vullen zodat er nog 2-3 cm ruimte is waar de planten kunnen groeien, en te zorgen voor voldoende humus in de voegen. Zaaien is hier makkelijker dan aanplanten.
Halfschaduw
Acaena
Bellis perennis
Prunella vulgaris
Potentilla anserina
Alchemilla mollis
Campanula patula
Plantago major
Fragaria vesca
Ajuga reptans
Muscari
Melissa officinalis
Digitalis purpurea
Zon
Thymus (paecox, vulgaris, serphyllum)
Sedum acre
Sempervivum
Aubrieta
Phlox subulata
Allium schoenoprasum
Cerastium tomentosum
Origanum vulgare
Stachys byzantina
Laat ons weten welke groene voegen je gaat gebruiken en deel je ervaringen in de reacties hieronder!