NIEUW BOEK: ‘Planten voor de inheemse tuin’ Hoe samenwerken met de natuur

Veel mensen kijken naar hun tuin en voelen een afstand. Een gazon dat veel onderhoud vraagt, struiken die niet bloeien zoals gehoopt, een gebrek aan kleur en leven… Herkenbaar? Dan is het tijd om anders naar je tuin te kijken.

Waarom kiezen voor inheemse planten?

Inheemse planten zijn aangepast aan ons klimaat en bodem,  ze hebben minder verzorging nodig en gedijen zonder veel extra water of meststoffen. Ze trekken daarnaast bijen, vlinders en vogels aan doordat ze nectar, stuifmeel en schuilplaatsen aanbieden voor onze lokale fauna. Een veerkrachtig ecosysteem begint bij de selectie van de juiste planten. Zo dragen deze weer bij aan de biodiversiteit. 

 

De 5 pijlers van een geslaagde inheemse tuin

Wil je aan de slag, maar weet je niet waar te beginnen? Start dan met deze vijf basisprincipes:

Alles start bij een gezonde bodem

Een evenwichtige bodem zit vol leven: bacteriën, schimmels en insecten die helpen om planten sterk en gezond te houden. Een gezonde bodem zorgt voor minder onderhoud en sterkere planten.

Kijk met een andere bril naar je tuin

Veel mensen zien hun tuin als een werkplaats: gras dat gemaaid moet worden, haagjes die strak gesnoeid moeten blijven. De inheemse tuin is ideaal voor de tuinier met weinig tijd of goesting. Een biodiverse tuin hoeft zeker niet wild of rommelig te zijn. Strakke ontwerpen en inheemse beplanting kunnen perfect samengaan.

Werk met de seizoenen

In de lente bloeien bolgewassen, in de zomer gonst het van het leven, in de herfst bieden zaden en bladeren voedsel en beschutting, en in de winter zorgt een rustperiode voor nieuwe groei. Door bewust te planten, geniet je het hele jaar door van een levendige tuin

Bouw je tuin in lagen

Denk niet alleen in breedte, maar ook in hoogte. Een tuin met bodembedekkers, kruiden, struiken en bomen biedt structuur en trekt meer dieren aan. Een diverse plantengroei betekent een diverse dierenwereld.

Begin klein, groei groot

Je hoeft niet meteen je hele tuin om te gooien. Begin met een stukje: zaai een bloemenstrook, plant een inheemse struik of laat een hoekje verwilderen. Elke stap telt!

"Met elke inheemse plant geef je de toekomst wortels."

Door te kiezen voor inheemse planten die hier van nature thuishoren, werk je samen met de omgeving in plaats van ertegenin. Je creëert een tuin die meebeweegt met de seizoenen, bestand is tegen droogte en stortbuien, en die jaar na jaar diverser wordt.

Moeten alle uitheemse planten dan geband worden uit onze tuinen? Zeker niet.

Zelf pas ik graag de 60/40 regel toe. Ongeveer 60% inheems waarvan het grootste deel bomen, struiken, heesters aangevuld met vaste planten en bolgewassen. 40% uitheemse planten met de focus op bestuifbaarheid en klimaatrobuustheid.

Wil je graag aan de slag met inheemse planten in je tuin? In ons nieuwste boek ‘Planten voor de inheemse tuin’ geven we je concrete handvatten hoe je de 5 pijlers in de praktijk kan omzetten. We nemen je mee in de wondere wereld van de inheemse tuin aan de hand van inspirerende voorbeelden en slimme plantencombinaties. 

Dompel je onder, laat je inspireren en ontdek hoe ook jouw tuin kan bijdragen aan een gezondere, bloeiende en boeiende wereld.

Geef een reactie

Tips & inspiratie ontvangen?

Wil jij tips & inspiratie ontvangen om je tuin een BOOST te geven? Laat je gegevens achter en wij doen de rest!

Meer lezen?