Winter heester inspiratie

Heesters en lage struiken zorgen voor een vaste structuur en beschutting in je tuin. Daarnaast hebben veel soorten ook nog mooie structuren of herfstverkleuring.  Op die manier voeg je extra beleving toe aan je tuin.

Wil je extra vogels aantrekken in je tuin? Sommige heesters zijn de ideale wintervoedingsbron. Zijn ze ook wintergroen, dan vormen ze een fijn plekje voor beschutting voor vogels. Hieronder delen we onze favoriete winter heesters voor vogels. We focussen ons op inheemse en streekeigen soorten omdat deze soorten ook nog een extra meerwaarde toevoegen qua biodiversiteit en klimaat robuustheid. Natuurlijk zijn er ook nog andere niet inheemse soorten, maar daarover later meer. 

Inheemse en streekeigen soorten:

Cornus sanguinea – rode kornoelje
Cornus sanguinea of rode kornoelje is een inheemse soort in vrijwel geheel Europa,met uitzondering van het hoge noorden. Het is een middelgrote struik die 2,5-4 m hoog kan worden met mooie rode takken en twijgen. Hij bloeit van mei tot juni met rijkelijk veel witte bloemen. Vanaf augustus rijpen de zwarte bessen. Geniet van het zicht voor de vogels ermee weg zijn. De bladeren van de rode kornoelje krijgen in de herfst een mooie roodpaarse kleur. Hij is niet kieskeurig wat grondsoort en standplaats betreft. Hij is insect-en vogelvriendelijk.

Euonymus europaeus – kardinaalsmuts
Euonymus europaeus is een grote bladverliezende struik die 3 tot 6 m hoog wordt met mooie opgaande vorm en opvallende takken met gegroefde lijsten. De plant bloeit in april en mei met onopvallende geelgroene bloemschermen. In de herfst sieren rozerode vruchten alsook de prachtige karmijnrode herfstverkleuring van het blad. De wilde kardinaalsmuts doet het goed in iedere grondsoort.

Ligustrum vulgare – gewone liguster
Ligustrum vulgare of gewone liguster, is een halfwintergroene middelgrote struik. Zijn dichte takkenstructuur zorgt ervoor dat deze struik een ideale nestplaats is voor tuinvogels. De bladeren verkleuren bruin in de herfst maar blijven lang hangen. In juni en juli bloeit deze liguster met onopvallende kleine witte bloempjes. Daarna in de herfst gevolgd door kleine zwarte besjes waar de vogels op verlekkerd zijn. Ligustrum vulgare houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw en is tevreden met iedere niet te natte en dus goed doorlaatbare grond. Jaarlijks één tot twee maal snoeien is bij hagen aan te raden. De plant is attractief voor bijen en vlinders, en trekt vogels aan.

Viburnum opulus – Gelderse roos
Viburnum opulus of Gelderse roos is een grote bladverliezende heester van 2,5 tot 4 m hoog met een dichte, breed uitgroeiende, ronde habitus. Vanaf eind mei tot begin juni bloeit hij met kleine witte bloempjes. De bladeren zijn esdoornachtig, donkergroen van kleur in lente en zomer en oranjegeel tot paarsrood in de herfst. Vanaf juli verschijnen ook rode vlezige besjes die tot diep in de winter blijven hangen. Viburnum houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw en een licht zure tot neutrale bodem.

Crataegus monogyna – eenstijlige meidoorn
Crataegus monogyna of éénstijlige meidoorn ken 6 tot 9 m hoog kan worden en 4 tot 7 m breed. Hij is bladverliezend, zeer bloeirijk met geurende, witte bloemen in de lente, gevolgd door een massa eivormige rode bessen. Het is een heel landschappelijke heester voor grotere tuinen. Meidoorn is een struik met een dichte takkenstructuur en doornen waardoor hij veel gebruikt wordt om tuinen, weiden en graslanden op natuurlijke wijze te omheinen. Meidoorn houdt van een zonnige standplaats, halfschaduw kan ook en doet het goed in vrijwel iedere grondsoort. Vogelsoorten zijn er gek op.

Inheemse wintergroene streekeigen soorten:
 
Ilex aquifolium – hulst
Ilex aquifolium is een bijzonder decoratieve maar zeer stekelige hulst, deze middelgrote struik of kleine boom is wintergroen. Rond mei bloeit hij onopvallend met ivoorwitte bloempjes die aantrekkelijk geuren en in de herfst gevolgd worden door oranjerode bessen bij de vrouwelijke planten . Ilex aquifolium is tweehuizig, dwz er bestaan mannelijke en vrouwelijke planten, de vrouwelijke zullen bessen krijgen als er in de buurt een goede mannelijke bestuiver staat. De gewone hulst is zeer winterdecoratief, lokt bijen, vlinders en tal van vogels, is zeer flexibel wat de standplaats betreft, redelijk droogte tolerant.
 
Pyracantha coccinea – vuurdoorn
Pyracantha of vuurdoorn’ is een bladhoudende middelgrote struik met een breed opgaande, bossige vorm. Het is een stevig gedoornde heester met glanzende ovale bladeren. Van mei tot juni bloeit hij rijkelijk met kleine witte bloempjes, later in de herfst gevolgd door helderrode bessen. Pyracantha wordt vaak gebruikt als ondoordringbare haag of leivorm tegen muur. De doornen maken de struik ontoegankelijk voor katten en andere predatoren waardoor vuurdoorn ‘s zomers ook een prima broedplaats is voor vogels.

Hallo vogeltjes

Varieer met deze heesters in grote en kleine heestergroepen, als solitaire heester in een border of in een haagstructuur.

Liguster, viburnum, meidoorn, vuurdoorn en hulst kan je ook gebruiken in een gemengde haag. Liever geen doorns? Laat dan meidoorn en vuurdoorn links liggen.

Voordelen van een gemengde haag:

Een gemengde haag bestaat uit verschillende soorten die door elkaar worden geplant. Gemengde hagen herbergen een veel grotere verscheidenheid aan dieren, zeker als er bloeiende en doornige soorten in staan. Ze geven heel wat variatie door de seizoenen en ogen veel natuurlijker dan bijvoorbeeld een beuken of taxushaag.

Heb je niet veel ruimte (60 à 80cm breedte) ga dan voor een combinatie van beuk, haagbeuk, veldesdoorn en gele kornoelje. Je kan vuurdoorn toevoegen als er doornen mogen inzitten.

Heb je meer breedte (80 à 120cm breedte), voeg dan liguster, hulst en gelderse roos toe.

Kan je voor een breed haag massief gaan (120 à 200cm) dan kan je meidoorn en kardinaalsmuts toevoegen.
Nog extra soorten voor brede hagen: hazelaar, sleedoorn, vlier en sprokehout.

Allemaal inheemse soorten.

Heesters kan je aanplanten zoals je bomen aanplant.
Dit beschreven we uitgebreid in onze vorige blog

Geef een reactie

Tips & inspiratie ontvangen?

Wil jij tips & inspiratie ontvangen om je tuin een BOOST te geven? Laat je gegevens achter en wij doen de rest!

Meer lezen?